Izberite državo, v katero želite dostaviti blago. Stran bomo ustrezno prilagodili, da boste lahko izbrali dostavo in plačali naročilo.

Prehrana zaradi pomanjkanja jina

Prehrana zaradi pomanjkanja jina

Opis slike

Jin je nasprotje janga. Je naša hrana in materialni temelj. Kri in druge tekočine so del yina.

Simptomi pomanjkanja Yin slike

Simptomi slike:

  • Občutek suhih ust
  • Občutek žeje (zlasti zvečer)
  • občutek vročine v nogah (zlasti ponoči)
  • Nočno potenje
  • nemir, živčnost, depresija
  • težave s spanjem
  • omotica
  • Razbijanje srca
  • Notranji občutki vročine
  • Čustvena nestabilnost, razdražljivost
  • Izguba telesne teže
  • Zardela koža v predelu dekolteja
  • šibkost spodnjih delov nog, kolen in bokov
  • Menstrualne težave
  • vročinski oblivi

To pomanjkanje vpliva predvsem na organe jeter, srca, pljuč in ledvic.
Okoljski problemi, suša, dezertifikacija, žeja, onesnaževanje naše zemlje in

Splošna načela prehrane pri sliki pomanjkanja Yin

Pri zdravljenju pomanjkanja Yin priporočamo živila, ki zagotavljajo koncentrirano prehrano, primerno za ohranjanje ali krepitev celovitosti tkiv ter spodbujanje povečane ravni vlage in tekočine. Prehrana, namenjena prehrani Yin, sledi podobnim splošnim načelom kot prehrana, namenjena krepitvi krvi - vsebuje večji delež beljakovin, široko paleto listnate in korenaste zelenjave ter bolj hranljiva žita, kot je pšenica. Poleg tega vsebuje tudi vlažilne in mazave sestavine. Hranila in olja, ki so skoncentrirana v semenih in različnih vrstah fižola, prispevajo k izgradnji telesa in mazanju. Živalske beljakovine so v ta namen idealne, vendar lahko viri, ki jih zaužijemo v prevelikih količinah ali so preveč koncentrirani, kot so jajca, sir ali sirnice, povzročijo pregrevanje in nabiranje sluzi.

Vranica in želodec, tako kot pri proizvajanju qi in tvorbi krvi, služita pridobivanju jina iz hrane. Prehrana torej sledi zgornjim načelom za ohranjanje zdravja vranice, edina sprememba pa je dodajanje nekaterih živil, ki so posebej primerna za ta namen.

Priporočena živila

  • Pira, koruza, dolgozrnati riž, ajda, pšenica, oves, ajda, ječmen
  • Svinjina, ostrige, piščanec, raca, golob, smrečice, jajca, maslo, mleko in sir v majhnih količinah, jogurt, tofu, tempeh
  • Španska skuša, sardine, ostrige, klapavice, školjke, sepije, morske alge, spirulina, morske alge
  • Špinača, paradižnik, kitajsko zelje, brokoli, jajčevci, cvetača, zelena, bučke, bučke, krompir, krompir, sladki krompir, lubenice, stročji fižol, rdeča pesa, gobe, marmelada
  • Adzuki fižol, črni fižol, jabolka, banane, murve, mango, kokos, fižol mung, arašidi, oljčno olje, laneno olje, mandljevo olje
  • Jabolka, hruške, jagode, banane, grozdje, maslo, trdi sir, kisli izdelki, pivo, sokovi iz rdečega sadja poleti.

Surovi, rdeči, fižol, ali, Azuki, fižol, semena, tekstura, ozadje

Jin želodec

  • Yin jilmovo lubje v prahu, goba rosnica, alge, ječmen, ajda, tofu, fižol mung, šparglji, sladki krompir, maslo, mleko, pomaranče, mandarine, liči, jabolka, banane, ananas, slive, granatno jabolko.

Yin Plic

  • Hruške, breskve, jabolka, banane, fige, papaja, jagode, paradižnik, fižol, morske alge, kelp, goba žele, spirulina, sojino mleko, tofu, tempeh, svinjina, ostrige, maslo, mleko, sir, borova semena.

Yin Ledvin

  • Svinjina, svinjske ledvice, račje meso, ječmen, ječmen, tofu, fižol v ledvicah, črni fižol, črna soja, črni fižol v ledvicah, črni sezam, borovnice, robide, morske alge, judeževo uho.

Izogibajte se

segrevanju, sušenju, grenki in začinjeni hrani: Čili, kari, različne začimbe, cimet, česen, ingver, čebula, šalotka, por, bazilika, klinčki, wasabi, kava, jagnjetina, kozice, telečje meso, golobi, divje ptice, kis, agrumi, ocvirki, čaj, cigarete, vitamin B, kortikosteroidi, poživila (amfetamini, kokain, ekstazi), nesteroidna protivnetna zdravila (želodčni jin), trdi alkohol, rdeče vino, kava max. 1x na dan, vroče pijače, ob katerih se znojite, peko na žaru, cvrtje in peko, hitro pripravljeno hrano in hitro prehrano.

Klinični zapiski

Poleg prehrane je pomembno, da Yin dopolnimo z zadostnim spanjem in rednim dnevnim režimom. Jutro začnite s kozarcem prekuhane tople vode, ki ji dodate žličko medu, da obnovite tekočino in podprete delovanje črevesja. Čez dan ne smemo pozabiti piti, zlasti med 10. in 12. uro, ponovno prekuhane vode ali zeliščnega čaja. Pred obroki je idealno piti zelenjavno ali žitno juho, ki požene želodec in ga ogreje na delovno temperaturo. Kadar ste utrujeni, se ne ukvarjajte s športom, ukvarjajte se bodisi z razteznimi vajami bodisi s sprostitvenimi tehnikami in se raje sprehajajte zunaj. Yin hranite predvsem jeseni in pozimi, najboljša živila v tem času so raca, spomladanska čebula, surov ingver, sladki krompir.

Sorazmerna sestava živil pri pomanjkanju jina

Kompleksni ogljikovi hidrati iz žit ali zelenjave in zelenolistne zelenjave, vodene zelenjave in sadja naj bodo zastopani v približno enakem razmerju. Preostanek sestavljajo beljakovine visoke vrednosti (živalske in stročnice) ter oreščki in semena. Koristne so tudi manjše količine visoko vrednih mlečnih izdelkov, kot so ekološki sir, ekološko kravje in kozje mleko, jogurt in maslo, zlasti dehidrirani.

Recepti

Riževa juha

V stari Kitajski so jo jedli 1. in 15. dan luninega meseca na dan polne lune, ob praznikih pa vedno zgodaj zjutraj. To je bilo zato, ker je bil to dodaten obrok v dnevu. Kitajci so običajno jedli dvakrat na dan. Največji obrok je bil zvečer, razlog za to pa je bil, da se je telo po delu umirilo in je bilo prepričano, da bo obrok dobro prebavljen.

Jutranja riževa juha je osvežilne narave, spodbuja polnjenje jina, spodbuja delovanje črevesja in želodca ter ju pomaga očistiti.

Potrebujemo:

  • 1 žlico okroglozrnatega jasminovega riža
  • 1 l vode
  • ščepec soli

Postopek:

riž z vodo in ščepcem soli zavremo, nato pa zmanjšamo temperaturo in kuhamo 2 uri. Zjutraj ga postrežemo samostojno ali ga dopolnimo z različnimi sestavinami, odvisno od trenutnega zdravstvenega stanja in letnega časa. Jutranja riževa juha je dopolnjena s soljeno zelenjavo. Zelenjava je vložena v sol, pred uporabo jo namočimo v mlačno vodo, da odstranimo sol, nato pa jo narežemo (najbolje belo redkev, korenje, zeleno, peteršilj in drugo korenasto zelenjavo). Če ni dovolj slane zelenjave, tofu narežemo na majhne koščke in dodamo več sojine omake Shoyu. Vse to skuhamo na pari in dodamo namesto zelenjave.

Drugi priporočeni recepti

Tukaj je še nekaj drugih receptov, ki so dobri za podporo jin:

juha iz fižola mungo in riža

Potrebujete: - juho iz juhe in zelenjave, ki jo pripravite iz juhe in zelenjave:

  • Vmes je treba pripraviti: fižol mungo
  • dolgozrnati riž
  • zelena
  • korenje
  • česen
  • ingver
  • voda
  • sol
  • oljčno olje

    Postopek:

Vse sestavine skupaj skuhajte do mehkega, začinite s soljo in oljčnim oljem.

Ajdova in ovsena kaša

Potrebujemo: 1:

  • Potrebujemo: ajdovo
  • ovsena kaša
  • voda
  • med
  • banana

    Postopek:

V vodi skuhajte ajdove in ovsene kosmiče do mehkega, nato dodajte med in narezano banano.

Kasha, (ruska, ajdova, kaša), s svežim sadjem

Piščanec na pari z zelenjavo

Potrebujemo: 1:

  • Piščančje prsi
  • brokoli
  • korenje
  • česen
  • čebula
  • sojina omaka
  • voda
  • sezamovo olje

    Postopek:

Na sezamovem olju prepražimo piščančje prsi, dodamo zelenjavo in dušimo v vodi s sojino omako.

Zaključek

Prehranjevanje ob pomanjkanju jina zahteva skrbno izbiro živil, ki telesu zagotavljajo potrebno hranljivost in hidracijo. Poudarek je na koncentriranih hranilih, visokem deležu beljakovin in pravilni pripravi hrane. Izogibanje živilom, ki lahko poslabšajo simptome pomanjkanja Yina, je ključno za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Redna dnevna rutina, zadosten spanec in ustrezna hidracija so prav tako bistveni za ohranjanje ravnovesja Yin v telesu.