Izberite državo, v katero želite dostaviti blago. Stran bomo ustrezno prilagodili, da boste lahko izbrali dostavo in plačali naročilo.

Obedovanje v vlažni vročini (Shi Re)

Obedovanje v vlažni vročini ( Shi Re)

Opis slike

Vlažna vročina je kombinacija vlage in vročine. Vlaga je v večini primerov posledica oslabljenega delovanja vranice, ki slabo pretvarja hrano in povzroča patološko vlago. Vročina lahko nastane zaradi uživanja "ognjene" hrane (začinjene, pekoče, ocvrte, mastne, alkohola itd.) ali pa nastane zaradi pretiranih ali potlačenih čustev in stresov. Ko se ti dve sestavini združita, nastane tako imenovana vlažna toplota, ki jo lahko primerjamo z lepilom, ki zatesni tkiva. To je podobno konceptu kroničnega vnetja, ki ga pozna zahodna medicina.


Dermatitis, ekcem, alergija, luskavica, koncept, razdražena, mlada, indijska, ženska, praskanje

Simptomi podobe vlažne toplote

Vlažna vročina v jetrih in žolčniku:

  • Občutki pritiska in pekoč občutek v spodnjih rebrih
  • Rumena maščobna obloga na korenu jezika
  • Razdražljivost in razdražljivost
  • Grenkost v ustih
  • Vlažno vnetje kože
  • Slabost
  • Rdečina in oteklina na področju spolovil in dimelj
  • Konjunktivitis
  • smrdeče znojenje
  • zlatenica
  • Prenos na mehur in ledvice

Okužba telesne površine:

  • Trdovraten in težak občutek v glavi
  • Občutek vročega telesa brez znojenja
  • Utrujenost v okončinah do bolečin v mišicah
  • Oslabljena odpornost (Wei Qi)

Napad na kožo in mišice:

  • Ekcemi in izpuščaji z rumeno tekočino
  • Vnete rane med prsti
  • Srbenje (če je prisoten veter)

Napad na sklepe:

  • Boleče fiksno otekanje sklepov
  • mravljinčenje
  • Pomanjkanje krvi v jetrih
  • Notranji veter zaradi nenadzorovanih čustev
  • Enostaven vdor zunanjega vetra zaradi oslabljene odpornosti (Wei Qi)

Vdor v vranico in želodec:

  • Občutek pritiska v prsih in želodcu
  • Lepljiv občutek v ustih
  • Občutek zlomljenega, utrujenega in težkega telesa
  • kašasto, smrdeče blato
  • slabost
  • smrdeče potenje
  • rumeni urin
  • srbenje ali pekoč občutek v zadnjični odprtini
  • Srbeč, pekoč izcedek

Prehranska načela v vlažni vročini

Načela prehranjevanja se ne razlikujejo bistveno od tistih, ki veljajo za diete, namenjene odpravljanju vročine in izsuševanju vlage. Deleži sestavin hrane so podobni, le delež ogljikovih hidratov je nekoliko manjši (20-30 %), namesto živalskih beljakovin pa je več stročnic in soje. Ali je surova hrana primerna, je odvisno od stopnje prisotne vlage. Poskusiti je treba z različnimi razmerji med surovimi, kuhanimi in z ogljikovimi hidrati bogatimi živili.

Splošna načela

  • Jejte manj in raje uživajte lahke, preproste obroke
  • Primerna so lahko nekatera surova živila in sokovi
  • veliko rahlo kuhane listnate zelenjave
  • Način priprave: hitro kuhanje v ponvi, dušenje, blanširanje, dolgotrajno kuhanje

Brokoli, je, blanširan, v, vreli, vodi, v, A, iz nerjavečega, jekla

Priporočena živila

  • splošno koristno: ajda, pšenica, ječmen, fižol adzuki, zelena, korenje, špinača, blitva, jajčevci, kitajsko zelje, paradižnik, brokoli, grah, cvetača, šparglji, limone, brusnice, vodna kreša, rukola, solata, redkev, daikon, stročnice, kalčki munga in lucerne, tofu, tempeh, zeleni in črni čaj, voda
  • Za vlažno vročino v jetrih in žolčniku: fižol mungo, kalčki fižola mungo in lucerne, zelena, morske alge, solata, tofu, zeleni listi, gobe šitake, metin čaj, krizantemin čaj, regratov čaj
  • Za vročino vlažnega mehurja: fižol adzuki, fižol mung, ječmenova voda, zelena, šparglji, razredčen limonin sok, brusnični sok, borovnice, lubenica, regratov čaj, zeleni čaj

Izogibajte se

  • Alkoholu, mastni in ocvrti hrani, mastnemu mesu, jajcem, siru, sladkorju, koncentriranim sladilom, čokoladi, hitri hrani, oreščkom in semenom (zlasti arašidom), čiliju, cimetu, ingverju, črnemu popru, česnu, gorčici, hrenu, kavi, kisu, kozicam, pretirani soli.

Klinični zapiski

  • Izogibajte se prehrani, ki spodbuja vlago in vročino.
  • Vranico krepite z mesnimi, zelenjavnimi in žitnimi juhami.
  • Raje se prehranjujte s kuhano hrano, dopolnjeno s kuhano ali blanširano zelenjavo.
  • Ne bojte se dodati rahlo ostrih začimb (surovega ingverja, žafrana, timijana, rožmarina), ki pomagajo razbiti vlago.
  • Poskrbite, da boste dovolj pili, da boste podprli delovanje mehurja.
  • Zelenjavni sokovi (neohlajeni, razredčeni z vodo) so dobri za vlaženje vročine, vendar ne pretiravajte, da ne poškodujete vranice.

Recept

Solzice (Hatomugi, Yi Yi Ren)

Slez je eno najdlje gojenih žit na svetu, ki ima razstrupljevalne in diuretične lastnosti. Pomaga pri bruhanju, driski, prebavnih motnjah, zlatenici, dizuriji, tumorjih, bolečinah v mišicah in sklepih, ki jih povzročata vlaga in veter, upočasnjuje rast rakavih celic ter odstranjuje sluz.

Delo's,Tears,Grain,Seed,In,Shape,Of,Hot,Cup

Priprava lachrymation:

  • Izpraznite vrečko s solznico na suho vročo ponev in pražite, dokler ne začutite arome.
  • Pustite, da se ohladi, in prelijte v zaprt kozarec.
  • Kuhajte 2-krat na dan ali vsaj enkrat na dan.
  • V 400 ml vode zavrite 2 žlici solznice s 4 rezinami surovega ingverja.
  • Ko zavre, zmanjšajte temperaturo in nežno kuhajte 20 minut.
  • Precedite in popijte juho.
  • Solzice shranite na hladnem mestu in pripravite drugo juho, ki jo kuhajte 30 minut.


Uporaba vode iz solz:

  • Uporabite jo lahko kot preliv za juho ali prilogo k rižoti.