Od ponedeljka do petka od 7:00 do 15:00
Prehrana je eden od temeljnih stebrov dobrega zdravja, močne odpornosti in splošne kondicije v konceptu tradicionalne kitajske medicine. Nepravilna prehrana je lahko vzrok za do 20 % različnih zdravstvenih težav. Pri tem ne mislim samo na sestavo prehrane, temveč tudi na način predelave, priprave in uživanja hrane. Zdravnik Jiang Chao je v svojem delu o uporabni dietetiki zapisal:"Tisti, ki zna kultivirati svojo naravo, jé šele, ko postane lačen, in kljub temu ne poje dovolj; pije šele, ko postane žejen, in kljub temu ne pije preveč; jé pogosteje in malo kot pa vse naenkrat in veliko. Tako je v sitosti tudi lakota in v lakoti je tudi sitost."
Tako kot na drugih področjih našega življenja kitajska medicina tudi pri prehranjevanju priporoča načelo sorazmernosti. Vsaka skrajnost je napačna. Če jemo premalo, naša vranica (po besedah zahodne medicine naš prebavni sistem) ne bo imela dovolj energije za proizvodnjo qi in krvi, ki sta gorivo za naše telo, in bomo hirali. Sprva bomo utrujeni, postopoma pa se bodo razvile različne disharmonije, ki izhajajo iz tako imenovanega pomanjkanja. Če se prenajedamo, bomo preobremenili vranico in oslabili njeno funkcijo preoblikovanja hrane. Naša prebava se bo upočasnila, telo ne bo proizvajalo dovolj energije Qi in krvi, naše telo pa bo spet hiralo. Poleg tega oslabljena Vranica proizvaja preveč tako imenovane patološke vlage, ki se rada nalaga v telesu. Kaže se kot zamaščenost, otekanje ali ginekološki izcedki. Je tudi vzrok za nastajanje sluzi. In to ne le tiste očitne, ki jo smrčimo ali izkašljujemo, temveč tudi tiste skrite, ki povzroča nastajanje "zamaškov", ki preprečujejo prost pretok energije Qi. To pa povzroči npr. glavobole, vrtoglavico ali različne asimetrične težave in, če je energija močno blokirana, celo raka. Tukaj bi se rad ustavil.
Več kot polovica ljudi, ki jemljejo vitalne gobe za podporo telesa, so bolniki z rakom, zato želim omeniti nekaj pomembnih stvari o prehrani za raka.
V času, odkar se ukvarjam s terapijo z vitalnimi gobami, sem naletel na številne prehranske pristope, ki jih ljudje uporabljajo, ko imajo raka. Od tistih, ki imajo racionalno utemeljitev, do tistih, ki so absurdni. Od različnih diet s stradanjem do diet, osredotočenih na izbrana živila.
Kako torej pristopiti k dieti kitajske medicine pri raku? Vnaprej moram poudariti, da tu ni ene same resnice. Vsak človek je drugačen. Telesno ravnovesje je pri vsakem človeku vzpostavljeno drugače. Določena živila lahko eni osebi pomagajo, drugi pa škodujejo. To načelo individualnosti je treba vedno upoštevati. V prehrani ni svetega grala, čeprav ga nekateri nenehno iščejo. Nekateri trdijo, da so ga našli. Ali pa obstaja? Beri naprej.
Obstaja tudi veliko vrst raka, ki imajo različne vzroke. Tudi zato je v tej raznolikosti težko najti enotnost. Vendar poskusimo.
Izhajamo iz dveh tez:
Za prvo točko vemo, da je glavni vir obnove Zheng Qi organ vranica. Zato je treba Qi vranice nahraniti in okrepiti. Kar pomeni, da moramo uživati hrano, ki nam daje veliko energije, vendar nas ne obremenjuje. Razmišljajte o tem, da je treba proizvesti čim več energije s čim manj dela. Vaše telo mora delovati čim bolj učinkovito. Dajte mu lahko prebavljiva in kakovostna hranila ter ga ne obremenjujte s snovmi, ki mu ne koristijo in ga slabijo. Biti moramo dovolj močni in zdravi, da se bo naše telo lahko učinkovito borilo proti sovražniku in da bo preneslo drastično konvencionalno zdravljenje v obliki kemoterapije ali radioterapije.
To velja tudi za drugo točko. Vse v telesu mora prosto teči. Če oslabimo vranico, lahko povzročimo blokade pri prebavi. Če je Qi vranice šibek, se presnova upočasni, hrana začne zastajati v prebavnem traktu in ustvarja blokade (ki se kažejo z napihnjenostjo, zaprtjem itd.). Če jemo veliko hladne hrane (npr. zelenjavne solate vsak dan), hlad prav tako upočasni pretok Qi in lahko pride do blokad v pretoku Qi. Že v prvem letniku kitajske medicine se študenti naučijo lekcijo, da lahko ena blokada v telesu povzroči druge blokade. To pogosto vidim v praksi. S primerno prehrano lahko dosežemo prost pretok qija, z neustrezno prehrano pa lahko ta qi upočasnimo ali celo blokiramo.
Poudariti je treba, da imajo čustva in stres večji vpliv na nastanek blokad na poteh Qi. Čustva, ki so pretirana ali potlačena. Hrana je torej pomembna, vendar ima naše čustveno stanje veliko večji vpliv na nastanek blokad. Pri vseh ženskah, ki so prišle k meni z rakom dojk, je bilo mogoče v etiologiji zaslediti zastoj Qi jeter. Zato je zelo pomembno, da za vsako ceno poskušamo čustva držati na vajetih. Izogibajte se stresu, naučite se delati z njim. Toda pozor, zatiranje čustev je pogosto nevarnejše in je tudi pogostejši vzrok za blokade.
In najpomembnejši nasvet na koncu. Ohranjajte dobre odnose z ljudmi, ki vas obkrožajo. Odpuščajte tistim, ki so vas prizadeli. Sprejmite se z njimi. Vedno izkazujte ljubezen do sočloveka. To je morda najboljše zdravilo od vseh.