Izberite državo, v katero želite dostaviti blago. Stran bomo ustrezno prilagodili, da boste lahko izbrali dostavo in plačali naročilo.

Jedo ob ognju in vročini

Jedo ob ognju in vročini

Vročina se lahko v telesu pojavi na več načinov:
  • Vstopi lahko od zunaj kot zunanji podnebni patogen, na primer zaradi prevelike izpostavljenosti soncu ali napada toplote vetra (pogosti virusi).
  • Pogosteje pa vročino povzroči uživanje preveč ognjevite hrane (začinjene, pekoče, ocvrte, alkohol) ali pa pretiran stres, pretiran napor ali zatiranje čustev. Stres in čustva se sčasoma vedno spremenijo v vročino v telesu.


    Mlada, lepa, ženska, z, roko, ventilator, trpi, od, toplote, in

Simptomi slike pri ognju in vročini

Vročina v telesu se kaže z:

  • Nervoza in nemir
  • pekoče in rdeče manifestacije na koži
  • Različni simptomi in občutki vročine
  • Migrene in pekoče oči
  • prekomerno znojenje
  • Grenkost v ustih in žeja
  • želja po hladnih pijačah
  • Nespečnost
  • Temen urin in suho blato
  • rdeč jezik

Splošna načela prehranjevanja v bližini ognja in toplote

  • Bolnikom s temi boleznimi koristijo grenka, hladna in začinjena hrana.
  • Na splošno je priporočljivo večje uživanje surove hrane, zlasti sadja in zelenjave.
  • Takšen pristop k prehrani koristi tudi ljudem z vročinskimi oblivi in presežkom janga, tudi če nimajo nobenih simptomov.


Akutne podobe vročine

  • Pri akutnih slikah vročine (npr. vročinski napad vetra) je pomembno paziti na zadosten vnos tekočine. Najboljši so sadni in zelenjavni sokovi, zeliščni čaji ter juhe ali lahke juhe, najbolje tople ali sobne temperature.
  • Ohlajenim ali ledenim tekočinam se raje izogibajte, saj lahko škodljivo vplivajo na vranico.
  • Med vročino je treba odpreti pore (znojenje), da se izločijo škodljivi organizmi. V pomoč so ostra hladna in razpršilna živila, kot so poprova meta, hruške, redkvice, vodna kreša in zelje.
  • Izogibajte se toplim živilom, kot so jagnjetina, govedina, piščanec, mehkužci in topljive začimbe.


Kronične podobe vročine

  • Načini kuhanja, ki povečujejo toplotno bistvo živil, kot so pečenje, cvrtje, pečenje na žaru in cvrtje, so neprimerni.
  • Priporočljive so blažje toplotne obdelave, kot sta kuhanje v pari in hitro cvrtje v voku.
  • Nekatera cela surova živila so koristna (razen želodčne toplote), kombinirajte jih s kuhanimi ali rahlo blanširanimi živili.
Kumare, solata, z redkvicami in avokadom, smetano, omako in koprom

Priporočena živila

Na splošno v bližini toplote in ognja: Zelena, špinača, blitva, kumare, solata, redkev, šparglji, jajčevci, ohrovt, kitajsko zelje, paradižnik, brokoli, cvetača, bučke, jabolka, hruške, melona, jajčevci, pšenica, ječmen, tofu, tempeh, sojino mleko, jogurt, kalčki munga in lucerne, morske alge, spirulina, meso rakovic.

Za vroč želodec: riž, ječmen, ovsena kaša, banane, avokado, kumare, špinača, solata, rukola, vodna kreša, zelje (kuhano ali sok), tofu, sojino mleko, jogurt.

Pri jetrni vročini: Vmes je treba vzeti v zakup: poprovo meto, fižol mungo in njegove kalčke, zeleno, repo, belo redkev (daikon), morske alge, solato, regrat, kumare, vodno krešo, vodno krešo, jajčevce, tofu.

Kreša, jabolka, hruške, breskve, jagode, limona, redkev, buče, zelje, cvetača, špinača, mangold, vodna kreša.

Za vročo kri: jajčevci, špinača, blitva, mangold, blitva, kaki, limona, zelena, solata, olive.

Prepovedana živila

Vse, kar je vroče, pikantno, ocvrto, pečeno, na žaru in začinjeno: čili, cimet, ingver, kari, črni poper, česen, gorčica, hren, kava, čokolada, segreta rastlinska olja, rdeče meso (zlasti jagnjetina), piščanec, trd alkohol, rdeče vino, kis, kozice, kozice bogomoljke, sir, jajca, pretirano sol, arašidi.

Klinični zapiski

  • Poskrbite za svoja čustva, poskusite z meditacijo, jogo, Tai Ji, Qi Gongom ali dihalnimi vajami.
  • Pred spanjem si pripravite čaj iz melise.
  • Če se počutite vročekrvno in slabostno ali vam je slabo, pred vsakim obrokom popijte žitno juho iz batata.
  • Če čutite pekoč občutek in vam ni slabo, hrana pa se ne dviguje, si pripravite žitno juho iz bele ajde.

Recepti

Recept za žitno juho

Potrebujemo:

  • Vmes pripravimo žitno juho.
  • 1 l vode
  • ščepec soli


Postopek:

  • Žita z vodo zavremo in odstavimo, kuhamo 2 uri in nato postrežemo.

Čista, ribe, juha, v, pekač, vrh, pogled