Od ponedeljka do petka od 7:00 do 15:00
Regrat je zelo znana rastlina, ki jo povezujemo s pomladjo in poletjem. Spada v družino zvezdic. Je večletna plevelna rastlina, ki zraste od 5 do 40 cm. Regrata ni mogoče zamenjati z drugimi rastlinami. Ustvarja temno rumene cvetove, ki so pridelek, ki se po cvetenju razvije v plodičevje, sestavljeno iz dlakavih nažic. Steblo, v tem primeru steblo, je votlo, na njegovem pritličnem delu pa se tvorijo rozete listov, ki so veliki listi z nazobčanim robom. Korenina je vretenaste oblike in blede barve ter ima skladiščno funkcijo. Rastlina je prežeta z mlečnico, vrsto rastlinskega tkiva, ki je sestavljeno iz cevk, v katerih se kopiči tekočina. Ko jo odtrgamo, se iz nje izloča značilen bel sok, ki je zelo grenak, tj. lateks. Regrat lahko najdemo na travnikih, pašnikih, ob poteh, na vrtovih... Verjetno ni kraja, kjer ne bi mogel rasti. Razširjen je po vsej Evropi in tudi v zahodni Aziji. Najraje ima zmernejša območja. Uporaba regrata kot rastline je opisana že v spisih starega Rima.
Na njegove učinke lahko sklepamo na podlagi vsebnosti snovi. Različni deli rastline imajo različno sestavo. Regrat je bogat z glikozidi (taraxacosid), alkaloidi, fenoli, tanini, flavonoidi (derivati luteolina) in beljakovinami. Vsebuje tudi fitosterole, minerale (kalcij, magnezij, železo, silicij ...) ter vitamine A, C, D, E in B.
V korenini so polisaharidi, kot so inulin, prosti enostavni sladkorji (glukoza, fruktoza, saharoza), karotenoidi (lutein), maščobne kisline (miristinska kislina), minerali, pektin itd.
Fenoli, terpeni:
Med najpomembnejšimi sestavinami regratove korenine so fenolne spojine, različne vrste terpenskih spojin.
Seskviterpenski laktoni:
Terpeni:
Fenolne spojine:
Prvi dve omenjeni kislini najdemo tudi v drugih delih regrata, tj. v listih in steblu.
Grenke snovi:
Kislice: grenčine so nosilke grenkega okusa, poleg tega pa normalizirajo delovanje prebavnega sistema.
Steroli:
Steroli so pomemben del rastlin, mnogi imajo podobno vlogo kot naši hormoni, lahko ščitijo rastlino pred nevarnostmi in okužbami itd. Po strukturi so podobni holesterolu.
V skladu s priporočili, ki jih je pripravila Evropska komisija, je regrat primeren za uporabo v prehrani.
Obveščamo vas, da na naši spletni strani ne moremo več navajati trditev, ki niso odobrene s strani EU in bi lahko dajale vtis o kakršnem koli zdravilnem učinku zelišč ali gob. Veljavna zakonodaja EU to prepoveduje. In to kljub dejstvu, da tradicionalna kitajska medicina deluje že tisočletja in je bila preizkušena na neštetih bolnikih. Hkrati ne smemo niti omenjati učinkov, ki so jih dokazale sodobne znanstvene študije. Vendar verjamemo v zdravo pamet naših strank. Za podrobne informacije o zeliščih in gobah poiščite javno dostopne vire na internetu. Dragocene informacije lahko na primer najdete na spletni strani www.tcmencyklopedie.cz.