Od ponedeljka do petka od 7:00 do 15:00
Srce, vranica in jetra so najtesneje povezani s krvjo. Na nastanek krvi z vidika kitajske medicine vplivata pretvorba esence iz hrane in pretvorba esence Jing iz ledvic. Esenca iz hrane prenaša energijo qi vranice v pljuča, kjer se pomeša s čistim vdihanim qi, obogatenim z energijo pljuč in srca, ter prodre v krvne žile, kjer se pomeša s krvjo, da bi jo dopolnila in se z njo združila. Preobrazba esence iz ledvic poteka v kostnem mozgu in jetrih.
Da bi kri lahko opravljala svoje funkcije, mora nenehno krožiti v krvnih žilah. Občasno se njen pretok iz nekega razloga upočasni in nato ustavi, kar povzroči blokado, ki jo imenujemo zastoj krvi (Xue Yu). Vzrok za zastoj krvi je lahko zastoj jetrnega Qi, prodiranje mraza v telo, zgoščevanje krvi zaradi vročine, oslabitev Qi, zunanja poškodba ali oslabitev janga in razvoj notranjega mraza.
Zastoj krvi moti mehanizem Qi in je tako etiološka podlaga za številne različne zdravstvene težave.
Glavna prehranska načela v zvezi s slikami o zastoju krvi so podobna tistim pri zastoju energije Qi. Izogibati se je treba hrani in navadam, ki preobremenjujejo jetra (zlasti stres), ovirajo kroženje energije Qi in krvi ali ohlajajo in krčijo krvne žile.
Začinjena ali ogrevalna živila se običajno uporabljajo za razburkanje zastale krvi. Če bolnikovo stanje otežuje prekomerna vročina ali pomanjkanje Qi, je treba sestavine s toplo esenco (kot so paprika, ingver in česen) uporabljati previdno. Previdnost pri uporabi prehrane, ki spodbuja kri, je potrebna v primerih, ko je zastoj krvi zapleten ali celo posledica pomanjkanja Qi ali Yang.
Na splošno je zastoj krvi spremljevalec kakšne druge bolezni ali pa ga spremljajo druge bolezni. V takih primerih je bolje, da namesto celotne prehrane, ki temelji na živilih, ki spodbujajo krvni obtok, vsako primerno prehrano preprosto dopolnimo z nekaj izbranimi živili s spodnjega seznama. Če je glavno obolenje zastoj krvi, lahko na začetku večji poudarek namenimo živilom, ki redčijo kri. Ko se bolnikovo stanje izboljša, lahko prehrano ustrezno prilagodimo.
Potrebujemo:
Postopek:
Potrebujemo: 1:
Postopek:
Pečico segrejte na 160 °C in pekač obložite s papirjem za peko. V veliki skledi zmešajte vsa semena. V manjši skledi dobro zmešajte vodo, česen in čebulo, prelijte mešanico semen, začinite s soljo in dobro premešajte. Mešanico pustite počivati 30 minut, da se zgosti. Zmes z lopatko razporedite po pekaču s papirjem za peko, jo z lopatko ali nožem narežite v poljubno obliko in pecite približno 30 do 40 minut.
Ponovno lahko čebulo ali česen nadomestite z rožmarinom, timijanom ali cimetom itd.