Izberite državo, v katero želite dostaviti blago. Stran bomo ustrezno prilagodili, da boste lahko izbrali dostavo in plačali naročilo.

Prehrana pri pomanjkanju krvi (Xue Xu)

Prehrana pri pomanjkanju krvi (Xue Xu)

Kaj je kri

Kri hrani in vlaži naše telo. Je materialna podlaga za našo psiho in duha. Kadar imamo dovolj krvi, imamo zdrave sklepe, kite in kosti, nimamo težav z gibanjem, kri hrani naše čutne organe, imamo svežo polt, dobro vidimo in nimamo težav z odvajanjem blata.

Kako se kaže pomanjkanje krvi

Krvi lahko v telesu primanjkuje na splošno ali pa je primanjkuje v posameznih organih, običajno v jetrih ali srcu.

To ne pomeni, da imamo manj krvi kot drugi ljudje, temveč gre za določeno energijsko kakovost krvi.

Tipični simptomi popolnega pomanjkanja krvi

  • Blede ustnice
  • Bledi, suhi in dolgočasni koži
  • razbijanje srca
  • omotica
  • zamegljen vid
  • Suhe oči
  • Vrtoglavica
  • Glavobol
  • Krči, mravljinčenje, tiki, trzanje
  • Utrujenost
  • Izpadanje las
  • Suhi in krhki lasje in nohti
  • Zaprtje s suhim in gosto obloženim blatom
  • Menstrualne težave - šibka menstruacija, podaljšan ciklus
  • Lahko gre za anemijo ali pa tudi ne

Poškodovani,lasje,,osupli,azijski,mladi,ženska,,dekle,roka,drži,krtačo

Pomanjkanje krvi se pomembno kaže tudi na psihološkem področju:

  • Nespečnost
  • nemirnost
  • lahka vznemirjenost
  • depresija
  • Duševna inercija
  • Slab spomin

Prehranska načela pri pomanjkanju krvi

Splošna načela

Za krepitev krvi sta pomembna večji delež živalskih beljakovin in način priprave, ki spodbuja obnavljanje krvi in tekočin. Intenzivna vadba z utežmi in naporna telesna vadba nista primerni. Veganska ali vegetarijanska prehrana prav tako ni primerna.

Pomanjkanje krvi se običajno pojavlja predvsem pri ženskah. S slabim prehranjevanjem, izpuščanjem mesa in jajc iz prehrane si lahko povzročijo hujše bolezni in celo neplodnost.

Posebne smernice

Za krepitev krvi je potrebna ustrezna absorpcija hranilnih snovi, ki neposredno sodelujejo pri nastajanju krvi. Zdrava vranica je ključnega pomena za učinkovito absorpcijo hranil. Za tvorbo krvi je potreben večji vnos beljakovin, zlasti živalskih, kot sta piščanec in govedina. Juhe in juhe iz ekoloških piščančjih in govejih kosti sproščajo čisti jin iz kostnega mozga.

Listnata zelenjava, bogata s klorofilom, kot je špinača, prispeva k boljši absorpciji železa in tvorbi krvi. Pomembno je omejiti umetne aditive, hormone in pretirano količino soli ali sladkorja v živilih.

Priprava prehrane

Najraje dušimo, kuhamo v pari, kuhamo v vodi in blanširamo. Surovo listnato zelenjavo lahko uživamo poleti, kaljene poganjke stročnic pa pozimi.

Priporočena živila

  • Visoko vredne beljakovine: meso (zlasti piščančje, goveje in svinjska jetra), jajca, stročnice, črni fižol.
  • Listnata zelenjava: špinača, pšenični kalčki, korenje, pesa, peteršilj.
  • Drugo: melasa, fermentiran fižol, miso, tempeh, morske alge, spirulina, črni sezam, liči, kokosovi orehi, riž, rdeče vino, temno pivo, vegemit, marmit, češnje, slive, marelice, rozine, granatno jabolko, šipkov in hibiskusov čaj.

Pomanjkanje krvi v jetrih

  • Poleg splošnih načel je priporočljivo uživati jagode kitajskega ribeza (goji), kuhane s piščancem ali v riževi kaši.

Prepovedana živila

  • Ista živila kot pri pomanjkanju vranice Qi.
  • Poleg tega grenka, kisla, slana in začinjena/gorka hrana, rafinirani sladkorji, kemični dodatki, hormoni.

Goveje,kosti,za,pripravo,juhe.,Surovo,goveje,kosti,za,juho.

Klinični zapiski

Načeloma enako kot pri pomanjkanju vranskega qi.

Sorazmerna sestava hrane pri pomanjkanju krvi

Osnova prehrane za krepitev krvotvornega sistema je zelena masa listnate zelenjave (30-40 %) in visoko vredne živalske beljakovine (20-30 %) skupaj s kompleksnimi ogljikovimi hidrati (30-40 %). Z dodajanjem krvi se lahko deleži posameznih sestavin približajo vrednostim, ki so predpisane za splošno krepitev vranice.

Pohvale za juhe

Mesne juhe so po tradicionalni kitajski medicini eden najboljših načinov za obnavljanje krvi. Ne le, da bodo pomagale obnoviti kri, ampak tudi ne bodo obremenjevale telesa, kot ga lahko samo meso. Juhe lahko okrepijo kri, energijo in imunski sistem.

Priprava in izbira sestavin

Za najboljše učinke je poleg kakovostnega mesa idealno uporabiti tudi kosti, po možnosti s puranom. Kostni mozeg vsebuje hranilne snovi, ki podpirajo zdravje kosti in sklepov. Najpogosteje pripravljene juhe so goveja, piščančja ali piščančja. Kosti korenja poleg krvi pomagajo izkopavati tudi ledvično esenco Jing.

Tehnika kuhanja v pari

Pomembno je, da juho precedimo, kar pomeni, da jo več ur kuhamo na majhnem ognju. Ta postopek omogoča, da se v juho izločijo vsa pomembna hranila iz mesa in kosti. Počasi kuhana juha je bogata s kolagenom, minerali in drugimi koristnimi snovmi.

Uživanje juhe

Juho lahko shranite v hladilniku in si vsak dan privoščite približno 2 dl segrete juhe. Redno uživanje majhne količine juhe lahko pomaga ohranjati ravnovesje v telesu in spodbuja splošno zdravje. Juho lahko uporabite tudi kot osnovo za juhe. Odlična možnost je vietnamska juha Pho Bo, ki združuje močno juho z riževimi rezanci, zelišči in govedino.

Druge zanimive informacije

V tradicionalni kitajski medicini se juhe pogosto priporočajo ljudem po bolezni ali operaciji, saj spodbujajo hitrejše okrevanje telesa. Juhe so lahko koristne tudi pri lajšanju vnetij in spodbujanju zdrave prebave.